Štítky

neděle 7. února 2016

Tvarohový dort s jahodami


SUROVINY:
Linecký základ:
300 g polohrubé mouky
150 g másla
100 g moučkový cukr (i méně)
1 vanilkový cukr
2 vejce
1/2 prášku do pečiva

Tvarohová vrstva:
400 g bílého jogurtu
250 g tvarohu ve vaničce
2 želatinové ztužovače Dr.Oetker
cukr dle chuti
jahody

Želatina:
3 dortová želé Dr.Oetker
1,3 l voda
cukr dle chuti


POSTUP:
Začneme lineckým těstem. Jednoduše smícháme mouku, na kousky nakrájené máslo, oba cukry, vejce a prášek do pečiva. A pečlivě rukama vyhněteme v tuhé těsto. Pokud by bylo příliš tuhé stačí přilít trošku vody(mléka), pokud by neustále lepilo, tak přisypat mouku. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme uležet 20 minut v ledničce.
Uležené těsto namačkáme do formy na dort a uděláme i lehce okraje (nebo jako já- těsto jsem si vyválela na tenké hady, které jsem stočila do veliké spirály velikosti dna formy a následně trochu přejela válečkem, aby se mi to lehce spláclo. Celou spirálu přenesla do formy a ještě hady dodělala okraje). Pokud budete mít těsta hodně jako já (což asi fakt mít budete), tak si udělejte třeba malé sušenky- něco jako linecké cukroví). Celé dáme péct do předehřáté trouby na 170°C na 20minut- ale hlídat. A necháme úplně vychladnout
 
Upečený korpus

Když je korpus úplně vychladlý, tak se pustíme do tvarohové vrstvy. Vyšleháme si tvaroh s jogurty. V jiné míse smícháme 200 ml vlažné vody se ztužovači a intenzivně promícháme. Po částech ji pak přidáváme k jogurtovo-tvarohové směsi, přimícháme na kousky nakrájené jahody a dle chuti osladíme (kdo nemusí moc sladit, tak sladit nemusí vůbec). Hotový krém nalijeme na korpus a dáme zatuhnout do lednice.

Nakonec si připravíme želé na polití celého dortu. Smícháme vodu, dortová želé a cukr. Tuto směs přivedeme k varu a vaříme asi jednu minutu. Následně stáhneme z plotny a za míchání necháme vychladnout- tak čtvrt hodiny=chladnější, aby se v něm dal příjemně udržet prst. Vychladlé želé nalijeme na dort a necháme úplně zatuhnout.

Ze zbytku těsta





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář :) Mějte krásný den <3