Štítky

středa 10. února 2016

Velikonoční jidáše s medem


SUROVINY:
350g hladké mouky
150g polohrubé mouky
70g másla
70g cukru
6g soli
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
20g droždí (1/2kostky)
180g mléka
+ med na pomazání


POSTUP:
Z vlažného mléka, 2lžic cukru a droždí uděláme kvásek. Mezitím si smícháme mouky, zbytek cukru a sůl. Rozpustíme si máslo a to přimícháme s kváskem a žloutkem do sypké směsi. Prohněteme v hladké těsto nelepivé těsto. Toto těsto dáme, posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a dáme vykynout (cca 1hodina) na teplé místo.
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky o hmotnosti asi 80g. Z kousků vyválíme váleček a smotáme do spirály- konec spirálky zastrčíme pod jídáše. Všechny jidáše necháme ještě cca 45 minut vykynout na plechu pod utěrkou.

Vykynuté jídášky potřeme bílkem a dáme péct na 15minut na 175°C. Ještě horké jidáše potřeme rozpuštěným medem.

1 komentář:

  1. Velikonoční Jidáše miluju, pamatuji si jako malá, když nám je pekla babička a my jsme se o ně doma prali. Vypadají moc krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :) Mějte krásný den <3