SUROVINY:
Linecký základ:
300 g polohrubé mouky
150 g másla
100 g moučkový cukr (i méně)
1 vanilkový cukr
2 vejce
1/2 prášku do pečiva
Tvarohová vrstva:
400 g bílého jogurtu
250 g tvarohu ve vaničce
2 želatinové ztužovače Dr.Oetker
cukr dle chuti
jahody
Želatina:
3 dortová želé Dr.Oetker
1,3 l voda
cukr dle chuti
POSTUP:
Začneme lineckým těstem. Jednoduše smícháme mouku, na kousky
nakrájené máslo, oba cukry, vejce a prášek do pečiva. A pečlivě rukama
vyhněteme v tuhé těsto. Pokud by bylo příliš tuhé stačí přilít trošku
vody(mléka), pokud by neustále lepilo, tak přisypat mouku. Hotové těsto
zabalíme do fólie a necháme uležet 20 minut v ledničce.
Uležené těsto namačkáme do formy na dort a uděláme i lehce
okraje (nebo jako já- těsto jsem si vyválela na tenké hady, které jsem stočila
do veliké spirály velikosti dna formy a následně trochu přejela válečkem, aby
se mi to lehce spláclo. Celou spirálu přenesla do formy a ještě hady dodělala
okraje). Pokud budete mít těsta hodně jako já (což asi fakt mít budete), tak si
udělejte třeba malé sušenky- něco jako linecké cukroví). Celé dáme péct do
předehřáté trouby na 170°C na 20minut- ale hlídat. A necháme úplně vychladnout
Upečený korpus |
Když je korpus úplně vychladlý, tak se pustíme do tvarohové
vrstvy. Vyšleháme si tvaroh s jogurty. V jiné míse smícháme 200 ml vlažné vody
se ztužovači a intenzivně promícháme. Po částech ji pak přidáváme k
jogurtovo-tvarohové směsi, přimícháme na kousky nakrájené jahody a dle chuti
osladíme (kdo nemusí moc sladit, tak sladit nemusí vůbec). Hotový krém nalijeme
na korpus a dáme zatuhnout do lednice.
Nakonec si připravíme želé na polití celého dortu. Smícháme
vodu, dortová želé a cukr. Tuto směs přivedeme k varu a vaříme asi jednu
minutu. Následně stáhneme z plotny a za míchání necháme vychladnout- tak čtvrt
hodiny=chladnější, aby se v něm dal příjemně udržet prst. Vychladlé želé
nalijeme na dort a necháme úplně zatuhnout.
Ze zbytku těsta |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář :) Mějte krásný den <3