SUROVINY:
350g hladké mouky
150g polohrubé mouky
70g másla
70g cukru
6g soli
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
20g droždí (1/2kostky)
180g mléka
+ med na pomazání
POSTUP:
Z vlažného mléka, 2lžic cukru a droždí uděláme kvásek.
Mezitím si smícháme mouky, zbytek cukru a sůl. Rozpustíme si máslo a to
přimícháme s kváskem a žloutkem do sypké směsi. Prohněteme v hladké těsto
nelepivé těsto. Toto těsto dáme, posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a
dáme vykynout (cca 1hodina) na teplé místo.
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky o hmotnosti asi 80g. Z
kousků vyválíme váleček a smotáme do spirály- konec spirálky zastrčíme pod
jídáše. Všechny jidáše necháme ještě cca 45 minut vykynout na plechu pod
utěrkou.
Vykynuté jídášky potřeme bílkem a dáme péct na 15minut na
175°C. Ještě horké jidáše potřeme rozpuštěným medem.
Velikonoční Jidáše miluju, pamatuji si jako malá, když nám je pekla babička a my jsme se o ně doma prali. Vypadají moc krásně :)
OdpovědětVymazat